Sevgili Mikronotlar Ailesi;
Mikrodünyaya ilgim lise yıllarında bir projeye öğrenci olarak katıldığımda başlamıştı. O güne kadar farklı bir meslek dalı hedefimdi fakat o günden sonra fen bilimlerine karşı olan ilgimi ve yeteneğimi keşfedip fen bilimleri
öğretmeni olmak istediğime karar vermiştim. Öğretmen olduğumdaki ilk hedefim bütün öğrencilerimi mikroskopla tanıştırmaktı. Işık mikroskopları, kamerası olan mikroskoplar, kolay taşınabilir mikroskoplar derken öğrencilerimi birçok çeşit mikroskopla tanıştırdım. Öğrencilerimin gözleriyle göremedikleri ayrıntıları mikroskopta gördüklerindeki o şaşkınlık, heyecan ve gözlerindeki o ışık öğretmenlik hayatımdaki yeni hedeflere her zaman ışık tuttu.
Projeyi ilk duyduğumda “İşte aradığım proje!” dediğimi dün gibi hatırlıyorum. Foldscope’un cepte taşınabilir olması ve mekan sınırlaması olmaksızın istediğimiz her yerde araştırma ve inceleme yapmamıza imkan sağlaması beni ve öğrencilerimi çok heyecanlandırdı. Projeye sadece kendi öğrencilerim değil zümre öğretmenlerimizin dersine girdiği başka sınıflardan öğrencilerimizi de dahil ettik. Bu sayede dersine girmediğim birkaç öğrencinin de projeye katılmasına olanak sağladık. Projeye ders başarısı oldukça yüksek fakat proje gibi işbirlikli çalışmalara katılmaktan çekinen bir öğrencimiz dahil olmuştu ve projemizin ilk turundan sonra sınıf öğretmeni ile görüştüğümde artık bütün projelerde aktif olarak rol almak istediğini söylediğini öğrendim ve bu durum projenin bize kattığı en kıymetli durumlardan biri oldu. Projedeki bir diğer öğrencimin meslek seçiminde kararsız kaldığını ve bu proje sürecinde fen bilimleri ve biyoloji alanlarına yöneldiğini öğrendim aynı şekilde bir başka öğrencimin fen bilimleri dersine olan ilgisinin arttığını gözlemledim. Rapor yazma sürecinde öğrencilerimle sürekli iletişim halindeydik, öğrencilerimin projenin ilk gününden son gününe rapor yazmalarındaki geri dönüşleri dikkate alıp gelişim gösterdiklerini ve sorumluluk bilinçlerinin geliştiğini gözlemledim. Rapor dosyalarını birleştirme, dosyaları pdf formatına çevirme gibi birçok görevi proje kapsamında öğrencilerim kendileri deneyimlediler ve bilgisayar kullanım becerileri oldukça gelişti. Proje videolarımızı kısa film şeklinde çektiğimizden öğrencilerimiz sinema-dizi oyuncularının bir filmi, diziyi çekerken ne kadar zaman ve emek harcadıklarını gözlemleyerek empati kurmuş oldular ve bu süreçte oyunculuğa olan yeteneklerini keşfettiler. Öğrenciler grup çalışması sürecinde işbirliği içinde çalıştı ve üst sınıftaki öğrencimiz bir alt sınıftaki öğrencimize rehberlik etti. Bu sayede akran öğrenmeleri gerçekleşti. Öğrenciler mikrodünyayı keşfettikçe, çevrelerindeki her detayı daha yakından görmek istedikçe sorgulama becerileri ve araştırmacı kimlikleri gelişti.
Proje çalışmalarımızı izleyen okulumuz öğrencilerinin yeni projelerde gönüllü olmak istediklerini duydukça ben ve öğrencilerim çok mutlu olduk ve kendimizle gurur duyduk. Yeni projeleri merakla beklemekteyiz…
Melissa SUSTAM
Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni
Mincanlar ve Mikrocanlar Takımlarının Danışman Öğretmeni